Christopher Residence

This project saw the transformation of the residential portion of the former McBurney YMCA in New York City into 207 studio units of housing for young adults and homeless individuals.

In addition to a full, gut rehab of the upper stories, construction included rehabilitation of the 10-story Beaux Arts-style façade and reconstruction of the original lobby details.

Of the 207 units, 40 are devoted to the Foyer Program, permanent housing for young adults who have graduated from the foster care system. The remaining 167 units provide permanent housing for formerly homeless individuals.

Each portion retains its own lobby, office suites and multipurpose room for each program. Foyer tenants also have a digital library and café while supportive housing tenants have a crafts room, exercise area, and computer lounge at their disposal.

The green roofs featured on two levels of this building are among the first of their kind for a supportive housing project in New York City, leading the way towards more sustainable architecture in low income community projects while adding priceless garden environments within a dense city setting.

Private suites on upper stories offer residents a sense of ownership and maximize use of small spaces with innovative furniture design such as a convertible sofa/bed with storage headboard, desk/cupboard/closet unit and coordinating custom kitchen cabinets.

Special consideration was given to use rapidly renewable finishes such as Bamboo and Marmoleum, low VOC content paints and Energy Star appliances.

In 2007 The Christopher was awarded ‘Outstanding Residence of the Year’ by the Supportive Housing Network of New York (SHNNY).

 

 

 



DOWNLOAD PDF

CLIENT
Common Ground
LOCATION
New York, NY
STATUS
Completed 2004
SQUARE FEET
70,000
COST
$14,000,000
STRUCTURAL
William Atlas & Assoc
MEP
Abraham Joselow,
PE, PC

CONSTRUCTION
Jerome Construction

  © Copyright OCV Architects | information@ocvarch.com